Followers

Ahad, 13 Mei 2007

SEKILAS 2


Setelah siap dibina , surau tersebut diberi nama MADRASAH AL UMRI iaitu mengambil sempena nama tuanpunya tanah Tuan Hj Omar.Bangunan asal itu mampu menampung jemaah muslimin muslimat seramai antara 100 dan 150 orang jemaah.

UMRI telah didirikan kerana masyarakat di sekitar kawasan tersebut pada masa itu merasakan amat perlu didirikan sebuah surau untuk ahli qariah ber solat berjemaah dan tempat untuk belajar agama. Sebelum itu mereka menghadapi kesulitan untuk mendirikan solat waktu secara jemaah kerana ketiadaan surau. Kebanyakan penduduk pergi untuk solat waktu berjemaah di Surau Hj Hassan yang terletak lebih kurang 500 meter dari rumah mereka dan untuk bersolat Jumaat di Masjid Kampung Serkam yang letaknya 500 meter juga. Surau Hj Hassan telah di dirikan pada tahun 1867M oleh ulama’ terkenal Tuan Guru Hj Hassan atau dikenali sebagai Hj Hassan Alim.

Terdapat beberapa buah rumah dan bangunan di sekeliling surau Umri ; diantaranya ialah rumah Tuan Hj Omar , Tn Hj Md Nor Fakeh, Pak Itam dan kedai runcit kepunyaan Syarikat Hj Ab Majid and Company cawangan 1 yang terletak di tapak rumah Hjh Kalsom Hj Omar/Allahyarham Cikgu Hj Omar Hj Majid yang ada sekarang.

Di awal tahun tiga puluhan UMRI telah berkembang dengan lebih pesat lagi dan dibangunkan sebagai suatu institusi pengajian agama Islam dan pusat pendidikan yang agak lebih kemas dan teratur di bawah pimpinan Tn Hj Omar Hj Othman (Tok Alang). Dengan kembalinya Tuan Hj Said Hj Ahmad (Tok ‘Aid) ke tanah air dari pengajian beliau di Makkah sekitar tahun 30an itu, tugas mengajar di UMRI telah juga dijalankan oleh Tuan Hj Said bersama Tuan Hj Omar. Akhirnya beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Surau UMRI yang pertama oleh Tuan Hj Omar dengan beberapa orang ahli jawatankuasa termasuk Tok Itam selaku Bendahari surau.

Antara pelajar terawal yang belajar di Surau Umri ialah Tn Hj Taib Hj Ahmad,allahyarham Tn Hj Salleh Baba (Salleh Naning) allahyarhamTn Hj Salleh Ahmad,Tn Hj Harun dan Hj Salleh Ngah dan ramai lagi yang kebanyakannya telah kembali ke rahmatullah.Mungkin hampir keseluruhan anak-anak kampung Serkam Tengah dan Barat yang sekarang ini berumur 40 tahun ke atas yang kini ramai merantau di negeri orang telah mendapat pelajaran dan didikan Islam awal melalui Allahyarham Tn Hj Omar dan Allahyarham Tuan Hj Said . Mereka adalah anakdidik UMRI ! .

Sistem pengajian awal di UMRI itu dijalankan dengan cara guru membaca kitab fardu ain yang dinamakan Kitab Perukunan. Dizaman itu pengajian seperti ini dinamakan sebagai ‘Baca Rukun’. Selain dari pelajaran Fardu Ain itu , yang terpenting sekali ialah pelajaran pengajian Al-Quran dan Tajwid serta berlagu.Disamping itu diadakan juga pembelajaran berzanji, bernazam ,berqasidah dan sebagainya.Pengajian untuk kanak-kanak dan dewasa diadakan di surau dan untuk kaum ibu ianya diadakan di rumah Tuan Hj Omar itu sendiri.

1 ulasan:

mddan berkata...

Terima kasih kerana kemaskinikan blog ini. Ianya amat menarik sekali dengan wajah barunya.
Jazakallhokhairan Ust Nazarul.
Harap ramai warga Serkam khasnya diperantauan dan dimana saja mereka berada dapat melawat blog ini bagi mengetahui perkembangan semasa kampung kita - SERKAM yang kita kasihi.