Followers

Selasa, 8 Jun 2010

NGO SOKONG USUL KUTUK ISRAEL

Badan bukan kerajaan (NGO) Islam dan bukan Islam, semalam sepakat menyatakan sokongan penuh terhadap usul yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bagi mengutuk serangan kejam tentera Israel ke atas konvoi kapal Freedom Flotilla yang membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Mereka berpendapat ini adalah masa yang sesuai untuk Malaysia menyatakan pendirian tegas dalam perkara itu ketika masyarakat dunia mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan Zionis membunuh sembilan sukarelawan tanpa alasan munasabah di atas kapal Mavi Marmara yang tidak bersenjata.
Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Razak Idris, berharap usul itu akan menjadi asas yang mewakili pendirian seluruh rakyat Malaysia bahawa tindakan Israel tidak langsung mempedulikan tentangan masyarakat antarabangsa itu harus dibawa ke muka pengadilan.
Kita harap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Amerika Syarikat mewakili kuasa besar bertindak lebih tegas menyekat kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin dengan menghentikan sebarang penja-jahan dan sekatan supaya bantuan kemanusiaan dapat disalurkan kepada rakyat Gaza, katanya kepada Berita Harian.

Presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), Zaid Kamaruddin, berkata usul Malaysia supaya negara sependapat mengemukakan usul kepada Majlis Keselamatan PBB bagi merujuk kejadian itu ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) dan usul kepada Perhimpunan Agung PBB bagi mendapatkan Pendapat Penasihat Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) harus dibe-ri perhatian badan dunia itu supaya mangsa terbabit mendapat keadilan sewajarnya.

Kita harap usul yang diluluskan ini bukan hanya di peringkat Malaysia tetapi juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa, katanya.

Pengerusi Viva Palestina Malaysia (VPM), Datuk Adnan Mohd Tahir juga berharap semua usul yang dikemukakan mendapat perhatian bukan hanya PBB tetapi juga negara kuasa besar.
Sementara itu, Presiden Persatuan Belia Buddhist Malaysia, Dr Ong See Yew berharap PBB akan meluluskan resolusi supaya satu jawatankuasa bebas ditubuhkan menyiasat kejadian serangan itu.

Tiada ulasan: